DEİK’in düzenlediği Türkiye-Endonezya İş Forumuna katılan PAGEV, Sektörler Arası İşbirliği İmkanlarını Araştırdı

DEİK’in düzenlediği Türkiye-Endonezya İş Forumuna katılan PAGEV, Sektörler Arası İşbirliği İmkanlarını Araştırdı…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin ve Endonezya gezisi sırasında DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Endonezya İş Forumu’na katılan PAGEV, Endonezya’da Türk Plastik ve Petrokimya sanayi için işbirliği imkanlarını araştırdı. İki ülke temsilcilerinin bir araya geldiği İş Konseyi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Endonezya Ekonomi Koordinasyon Bakanı Dr. Sofyan A. Djalil himayelerinde 1 Ağustos tarihinde Cakarta’da gerçekleşti.

PAGEV YK Başkanı Yavuz Eroğlu, Endonezya Ekonomi Koordinasyon Bakanı Dr. Sofyan A. Djalil ve Dizayn Grup CEO'su İbrahim Mirmahmutoğulları

PAGEV, Endonezya’da eşdeğer STK’lar ve firmalarla görüşmeler yaparak Türk firmalarının pazara girişi konusunda bilgi-alış verişi ve işbirlikleri amaçlayan görüşmeler yaptı. Özellikle eşdeğer kuruluşlarla yapılan bu bilgi-alış verişi ile Endonezya ve Türkiye Plastik sektörleri hakkında kapsamlı bir rapor da oluşturulmuştur.

Dünyanın en büyük 13. plastik mamul işleme kapasitesine sahip olan Endonezya, yıllık 4,3 milyon ton plastik işlemektedir. Endonezya, 1.2 milyar Dolar Plastik Hammaddesi ve 1.4 milyar Dolar Plastik Mamul ihraç ederken; 5.7 milyar Dolar Plastik Hammaddesi ve 2.1 milyar Dolar Plastik Mamul ithal etmektedir. Bu veriler ışığında Endonezya, Plastik Mamulde 700 milyon Dolar, hammadde de ise 4.5 milyar Dolar dış ticaret açığı vermektedir. İthalatını ağırlıklı olarak; Tayland, Malezya ve Çin’den yapan Endonezya plastik sektörünün en çok ithal ettiği hammaddeler; Poliproilen ve Polietilen olup. en büyük ithalat kalemleri ise Plastik Film ve Levhalar ve Kapaklar olarak göze çarpmaktadır.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Genel hatları ile karşılaştırıldığında, Türkiye plastik sektöründe de benzer bir tablo görülmektedir. Sektörümüz 8.3 milyon ton işleme kapasitesiyle dünyada 7. AB’de ise 2. sırada yer almaktadır. Bu veriler ışığında maalesef Endonezya ile Türkiye Plastik sektörü olarak ticaret hacmimiz 40 milyon dolar gibi komik bir seviyede olup, Türkiye yönünden 34 milyon dolarlık açığa işaret etmektedir. Türkiye’nin Endonezya’ya toplam mamul ihracatı sadece 1.5 milyon Dolar civarında olup, yok sayılabilecek kadar azdır. 2.1 milyar Dolar mamul ithalatı yapan ve çok hızlı büyüyen bir ülkenin nasıl bir potansiyeli olduğu ortadadır. Bununla birlikte, sadece bugünkü potansiyel değil, gelecek açısından da büyük bir potansiyel söz konusudur” dedi.

Yavuz Eroğlu, “Endonezya 250 milyon nüfusu ile Güney Asya’nın en büyük ekonomik aktörü olarak Türk iş adamları için keşfedilmeyi bekleyen bir pazar. Endonezya‘nın da bizim 2023 hedeflerimiz gibi hedefleri var. Endonezya’nın hedefi 2050 yılına kadar dünyanın ilk 5 ekonomisinden biri olmak. Hızla gelişmekte olan Endonezya’da, enerji ve alt yapı projelerinde yatırıma ihtiyaç duyuyor. Özellikle alt yapı için ihtiyaç duyduğu miktar 500 milyar Dolar ve bu ihtiyacın önemli bir kısmını da Plastik İnşaat malzemeleri oluşturmakta. Bunun yanı sıra, hızlı gelişim sürecinde ülkedeki AVM ‘lerin artması ve perakende sektörünün gelişimiyle, daha nitelikli ambalaja da ihtiyaç duyulması kaçınılmaz olacak” dedi.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Endonezya Cumhuriyeti Ekonomi Koordinasyon Bakanı Dr. Sofyan A. Djalil ile yaptığımız görüşmede, kendisinin özellikle Türk yatırımcılara kapılarının açık olduğunu ve bu projelerden pay almalarını çok arzu ettiğini belirterek, Türk yatırımcıların her türlü sorunu için kendisinden direkt destek alabileceklerinin sözünü de verdi. Bu önemli görüşmeler sonucunda Endonezya bakir ve oldukça hızlı büyüyen bir pazar olarak Türkiye ile işbirliği yapmaya hazır ve istekli bir ülke. Bu beklenti doğrultusunda da firmalarımızın bu pazardan mutlaka pay almaları lazım olup, PAGEV olarak bu çalışmalarda firmalarımıza her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5