Kalitesiz ithalata sıkı denetim geldi
yerli oyuncak üretimi yeniden canlandı
Çocukların gelişimi ve eğitimi için vazgeçilmez olan oyuncakları Çin’in elinden kurtarmak ve sektörü tekrar ayağı kaldırmak için yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. İthal ürünlerin daha sıkı denetlenmesi ve sağlık yönünden sakıncalı ürünlerin piyasaya verilmemesi sayesinde yerli oyuncak üreticileri rahat bir nefes aldı. Sektördeki yatırımlar arttı, üretim ve istihdam rakamları sıçrama yaptı. Türkiye 2017 yılının ilk altı ayında 80 milyon dolarla oyuncak üretimine imza attı. Üretim içerisinde en yüksek payı ise yüzde 70 ile plastik oyuncaklar aldı. Son 3 yılda atılan adımlarla birlikte büyük bir gelişim gösteren yerli oyuncak sektörü, sorunların çözümü için verilecek destek ve teşviklerle daha da büyümeyi hedefliyor.
Plastik sektörünün tüm üretim alanlarına hizmet etme misyonunu taşıyan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) plastik mamul sektörünün en zayıf ve gelişmeye açık alt kolu olan oyuncak sektörü ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. Özellikle Çin’den gelen ucuz işçilikli ürünlerin baskısı nedeniyle küçülen oyuncak sektörünü canlandırmak isteyen PAGEV, 2014 yılından bu yana birçok önemli çalışmaya imza attı.
Sektörün gelişimine ışık tutmak üzere yolan çıkan PAGEV, genel oyuncak sektörü ve sektör içinden yüzde 70 pay alarak lider olan plastik oyuncakların 2017 yılı Ocak-Haziran dönemi performansını kapsamlı bir raporla ortaya koydu.
Yıl sonunda 152 milyon dolarlık oyuncak üretimi hedefleniyor…
Türkiye oyuncak sektöründe faaliyet gösteren firmalar, 2017 yılının ilk yarısında 80 milyon dolar değerinde üretime imza attı. Bu rakam içerisinden yüzde 70’lik pay alan plastik oyuncak üretimi ise 56 milyon dolara ulaştı.
Toplam oyuncak üretiminin 2017 yılı sonunda bir önceki yıla oranla miktar bazında yüzde 9 artışla 152 milyon dolara yükselmesi hedefleniyor. Plastik oyuncak üretiminin ise 2017 yılı sonunda 106 milyon dolara ulaşması bekleniyor.
Pazarda tüketilen oyuncakların yüzde 70’u plastik…
Oyuncak sektörünün 2017 yılının Ocak-Haziran dönemindeki iç tüketimi 290 milyon dolar olarak gerçekleşti. Genel oyuncak tüketimi içerisinde yüzde 70 pay ile ilk sırayı 200 milyon dolarlık değerle yine plastik oyuncaklar aldı.
İlk yarıda en fazla oyuncak Fransa’ya ihraç edildi…
Oyuncak sektörü 2017yılının ilk yarısında 17,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İhraç edilen oyuncakların 15,8 milyon dolarlık kısmını plastik oyuncaklar oluşturdu. Oyuncak sektörünün en çok ihracat yaptığı ülkeler; Fransa, Irak, Türkmenistan, Kıbrıs ve İran olarak sıralandı.
Oyuncak ithalatında ilk sırada Çin var…
Oyuncak sektörü söz konusu dönemde 228,2 milyon dolarlık ithalat yaptı. Plastik oyuncak ithalatı 159,7 milyon dolar oldu. Bu dönemde en çok Çin, İtalya, ABD Vietnam ve Almanya’dan oyuncak ithal edildi.
Oyuncak dış ticaretinde net ithalatçı konumunda olan Türkiye, Ocak-Haziran 2017 döneminde 211 milyon dolarlık dış ticaret açığı verdi. Oyuncak sektörünün dış ticaret açığının yılsonunda ise 421 milyon dolar olması bekleniyor.
Kids Turkey Fuarı 26-29 Ekim’de kapılarını açacak
Oyuncak üretiminin artışından memnun olduklarını açıklayan PAGEV Oyuncak Komitesi Başkanı Oğuzcan Çetinalp şunları söyledi: “Sadece plastik değil tüm oyuncak üreticilerinin temsil edildiği PAGEV Oyuncak Komitesi olarak oyuncakta denetimden geçmiş sağlıklı ve kalite ürünlerin dışındakilerin ithaline müsaade edilmemesi yönünde gerekli önlemlere öncülük ediyoruz. Yerli oyuncak üretiminin artması için başlattığımız faaliyetleri hızla sürdürüyoruz. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Düzce Üniversitesi ile Düzce Sanayi ve Ticaret Odası’nı da yanına alan PAGEV oyuncak sektörüne verdiği desteği Oyuncak OSB kurulum çalışmalarıyla sürdürüyor. Ayrıca PAGEV Oyuncak Komitemizin de desteklediği Türkiye’nin en büyük oyuncak buluşması Kids Turkey Fuarı 26-29 Ekim 2017 tarihleri arasında kapılarını açacak. Sektöre önemli katkılar sağlayacak fuarda yerli üreticilerimiz yeni ürünlerini tüketici ve toptancılarla beğenisine sunacak.”
Yerli oyuncak firmaları tekrar ayağa kalkıyor…
Genel oyuncak sektörü ve plastik oyuncakların 2017 yılı ilk yarı performansını değerlendiren Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, “Oyuncak sektörü için başlattığımız çalışmaların olumlu sonuçlar doğurduğunu görmek bizler için önemli. Firmalarımız artık kendilerinden daha emin ve üretim kapasitelerini genişletmek için çalışmaktalar. İthal oyuncak muhakkak olacaktır ve olmalıdır ancak çocuklarımızın sağlığı için iyi denetlenmiş kaliteli ve sağlıklı oyuncaklara müsaade edilmelidir. Bu sebeple son dönemde artan denetimler üretimi beklentilerimizin ötesine taşıdı. Öyle ki 2017 yılının ilk altı ayında 80 milyon dolarlık oyuncak üretimine imza atıldı. İthalat lobisi ‘Türkiye’de oyuncak yapılamaz, bunlar kompleks ürünler’ iddialarını söylemeye devam etsin. Bir kere daha ortaya çıktı ki haksız rekabet ve sağlıksız ürünlerin önü kesildiğinde Türkiye’de her türlü oyuncak üretilir. Ayrıca ithalatçılarımızda haksız rekabetin önüne geçtiği için bu denetimlerden çok memnunlar” dedi.
Son dönemde PAGEV oyuncak komitesinin, üretim ve istihdamı artırmak için ilgili bakanlıklar ile birlikte yaptığımız çalışmaların ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığının piyasa gözetmenlerinin ve Ekonomi Bakanlığının Oyuncak güvenliği ile ilgili aldığı kararların sonucu kalitesiz ve sağlıksız ürünlerin Türkiye pazarına girişinin engellenmesinin yerli üreticinin kalkınması için pozitif bir etki yarattığını söyleyen Yavuz Eroğlu örnek bir firma hikayesini paylaştı. Eroğlu, “1992 yılından beri ülkemizde pelüş oyuncak üreten Selay Oyuncak firmamız tam bir başarı öyküsü olarak karşımızda. Ülkemizdeki işçilik maliyetlerinin Uzakdoğu ülkelerine oranla yüksek olması ve teknolojik üretim araç gereç maliyetlerinin fazla olması sebebiyle son yıllarda pelüş oyuncak üreticilerinin tamamına yakını ülkemizdeki üretim faaliyetlerine son verirken bir kısmı da ithalatı seçti. Ancak bu firmamız ciddi maliyet zorluklarına rağmen üretime devam etmeyi seçti. Son dönemde yapılan denetimler ve üreticiyi koruma kapsamında uygulamaya alınan gümrük mevzuatı neticesinde ithal ürünlerin yerine pazarda yerli üreticiye olan talebi artırdı. Bu doğrultuda tüm üreticileri olduğu gibi Selay Oyuncak firmamızın da üretim kapasitesi ve istihdamı ciddi oranda yükseldi. 2016 yılının sonunda 45 olan çalışan sayısı bugün itibari ile 140 kişi oldu. Firmamız makine parkurunu artırma ve yenileme çalışmaları yapıyor. Kısacası ülkemizdeki sanayi ve istihdamı artırmak amacı ile son dönemde uygulamaya konulan değişiklikler, Selay Oyuncak firmamızın çalışan sayısını yaklaşık üç katına çıkardı. Bu bizim için başarının ve doğru yolda olduğumuzun bir göstergesidir. Amacımız tüm yerli oyuncak firmalarımızın tekrar ayağa kalkması” diyerek sözlerini tamamladı.
Oyuncak alırken dikkat edilmesi gerekenler:
Oyuncağın üreticinin veya ithalatçının adını veya markasını taşıması gerekir. Çocuğunuzun güvenliği ve sağlığı için markasız oyuncak satın almayın.
Oyuncaklarda kullanılan malzemeler özel standartlara göre üretilir. Üretici firmanın bu standartlara uygun üretim yapıp yapmadığını sorgulayın.
Oyuncakların üstünde uyarı metni ve yaş sınırı olması gerekir. Büyük çocuklar için yapılmış oyuncaklar küçük çocuklar için tehlike oluşturabilir. 3 yaşından küçük çocuklar için tehlikeli olan özel bir uyarı işareti taşırlar. Bazen tehlike işareti yerine yazılı bir uyarıda olabilir. Uyarı metnini mutlaka okuyun.
Çin çok büyük bir ülke ve ucuz işçilik gücüne dayalı üretim yapan birçok oyuncakçı farklı kaliteler de kontrolsüz üretim yapabilmektedir. Bu sebeple ülkemizde sağlık ve kalite yönünden denetlenen ve bir sorun anında hemen muhatap bulabileceğiniz “Made in Turkey” markalı ürünleri tercih edin.
Oyuncaklarda fitalat denen kimyasalların kullanımı ülkemizde yasak ve bakanlıkça denetlenmektedir.