ChemOrbis Petrokimya Zirvesi, 27 Nisan 2017 tarihinde Gaziantep Divan Otel’de yapıldı. Poliolefin tüketimi, non-woven yatırımları açısından dünya çapında önemli bir yeri olan Gaziantep’de yapılan etkinlikte; Global Olefin ve Poliolefin Piyasaları: Yeni Kapasitelerin Etkisi, Esnek Ambalajlama Endüstrisi için Yenilik ve Sürdürülebilir Gelişim, Global Elyaf Piyasasında Türkiye, İran Petrokimya Endüstrisi’ndeki Son Gelişmeler ve Türkiye Plastik Sektörü Mevcut Durum Analizi ve Beklentiler temaları ele alındı.
Zirvede İlk oturum, Nexant’tan Graham Hoar’ın “Global Olefin ve Poliolefin Piyasaları: Yeni Kapasitelerin Etkisi” başlıklı sunumu ile başladı. Hoar, enerji ve petrokimya piyasalarındaki mevcut dinamiklere ve dünya genelinde yeni kapasite ihtiyacına yön veren nedenlere odaklandı. Her bölgenin yatırım trendlerine yön veren kendine özgü ham madde ve piyasa pozisyonu olduğuna dikkat çekti. Hoar’ın ardından, Dow Chemical Company, Sadara Ürün Direktörü Sameh Attalah sunumunda esnek ambalaj endüstrisinde teknolojik yeniliklerin ve sürdürülebilir gelişimin önemine odaklandı. Attalah’a göre, ambalaj sektöründeki yenilikçi gelişmeler gıda atıklarının ve malzeme kullanımının azalmasına, esnek ambalajlardaki geri dönüşümün artmasına ve geri dönüşüm mümkün olmadığında atıklara değer katacak gelişim çözümlerinin geliştirilmesine yardımcı olacak. Daha sonra, Spinn Eğitim ve Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül, “Küresel ve bölgesel rüzgarların etkisi altında Türkiye ekonomisi” başlıklı sunumunda Türkiye ekonomisini mercek altına aldı.
PAGEV Danışmanı Barbaros Demirci ise; "Türkiye Plastik Endüstrisi: Durdurulamayan Büyüme ve Gelecekteki Fırsatlar" başlıklı sunumunda Türkiye’nin 2,6 milyar dolar değerindeki 560.000 ton/yıl plastik ürün ithalatı ve 200’den fazla ülkeye gerçekleştirdiği 4,5 milyar dolar değerindeki ihracatıyla global plastik sektöründe önemli bir role sahip olduğunu ifade etti. Demirci, plastik kullanımının ekonomi, istihdam, inovasyon ve sürdürülebilir gelişim açısından önemini de vurguladı.
Demirci’nin ardından, Borusso Polymers’den Andrea Borusso, “Global Elyaf Piyasasında Türkiye” başlıklı bir sunum yaptı. Borusso sunumunda, temel tedarik merkezlerindeki ve piyasalarındaki ana gelişmelere ve bu piyasalara ilişkin görünüme; temel resinlere ve gelişimlerine odaklandı.
Persian Gulf Petrochemical Industry Commercial Co.’da (PGPICC) Kıdemli Petrokimya Piyasa Analisti olan Peyman Hashemi sunumunda, yatırımların kaldırılmasının ardından, yeni finansman fırsatlarının ortaya çıktığını ve bu olumlu gelişmelerin İranlı şirketlerin tüm dünyada yeni stratejik ortaklıklar kurmasına olanak sağladığını vurguladı. Daha sonra, Petkim’de Piyasa Araştırmaları Direktörü olarak görev yapan Dr. Ali Yeşilyurt, Türkiye PVC piyasasının geleceğine değindi. Zirve; Pentaplast Klockner Türkiye’nin Genel Müdürü Kurt Kuruç "Altın Kurallar ve Atasözleri ile Plastik Piyasasında Ufuk Turu" başlıklı sunumu ile sona erdi.
ChemOrbis Petrokimya Zirvesine katılımcıları; Dünyanın önde gelen polimer/plastik hammadde işleyicileri, üreticileri, tüccarları ve distribütörleri ile bir araya gelme, Dünyanın en önemli pazarlarındaki gelişmeleri aktaran güncel sunumları izleme, Piyasaya yön veren üretici ve tüccarların kısa dönemli beklentileri ile Arz-talep dengesini ve fiyat seviyelerini anlamaya yönelik bilgilere ulaşma imkanı buldular.