Yılbaşında yürürlüğe giren ve kapsam-yöntem itibarıyla eksikler ve yanlışlar barındırdığı için ne çevre, ne toplum, ne de sektöre fayda sağlamayan “Ücretli Plastik Alışveriş Poşetleri Uygulaması”nın gözden geçirilerek düzenlenmesine ilişkin çalışmalarımız aralıksız sürüyor.
Bu kapsamda, 14 Şubat Perşembe günü saat 11.00’de, Sheraton Ankara Hotel’de aşağıda program detayları verilen, geniş kapsamlı bir toplantı düzenleyeceğiz. Sektörümüz açısından çok önemli olan bu toplantıya konumuzun en önemli muhataplarından biri olan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar da katılacak. Bu toplantı, Bakanlıktan hem sektörün hem de ülke ekonomisinin zarara uğramaması için makul ve mantıklı bir geçiş planı yapılmasını talep etmek için önemli bir fırsat olacak.
Sektörümüz açısından çok önemli bir adım olan bu toplantıya mümkün olan en geniş katılımı sağlamamız gerekiyor. Sadece poşet üreticileri olarak değil, plastik sektörünün tüm temsilcileri olarak orada olmalı, birlik ve dayanışma içinde olduğumuzu göstermeliyiz. Sadece plastik poşet üreticilerini ve PAGEV’i değil, üyesi olduğumuz, bizi temsil etmesi, sorunlarımızı çözmesi için seçtiğimiz ve aidat ödediğimiz Odalar, İhracatçı Birlikleri, Dernek, Vakıf gibi meslek kuruluşlarını da yanımızda görmek istiyoruz. Ve elbette ki sadece bu toplantıda değil, sorunlar çözülene kadar bizimle birlikte mücadele etmelerini, kamu otoritesi, kamuoyu ve medyanın önünde, çekinmeden “Bu yapılan yanlıştır” demelerini beklemek en doğal hakkımız. Kayıtsız kalmamaları için bu çağrımızı siz de üyesi olduğunuz kuruluşların yönetimine iletin, yayın…
Bir önceki bilgilendirme yazımızı da şu sözlerle bitirmiştik:
“Ve son sözümüz de ‘konu poşet üreticilerini ilgilendirir’ diyen plastik üreticisi dostlarımıza: Bu yanlış uygulamaya tepki vermez ve doğruları anlatmazsak, uygulama hiçbir bilimsel dayanağı olmayan plastik karşıtı kampanyaya dönüşecek ve genişleyerek sonunda sizi de tehdit edecektir.”
Bu öngörümüzün şimdiden gerçekleşmeye başladığına ilişkin bilgiler gelmeye başladı bile… Oluklu mukavva üreticileri, Bakanlığa başvurarak plastik sebze-meyve kasalarının sağlığa zararlı olduğunu ve yasaklanmasını istemişler.
Bir diğer gelişme de Ege Bölgesi’nde bir meslek örgütünün üst düzey yöneticisi, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın ziyareti sırasında şu talepte bulunmuş: “Efendim biliyorsunuz plastik türevi pencere kapı profilleri çok yaygınlaştı oysa plastik sağlığa zararlı, alüminyum profil ise hem çevre hem sağlık açısından doğru ürün, plastik kullanımının yasaklanmasını talep ediyoruz”. Sayın Bakan da konuyla ilgileneceklerini söylemiş. Talebi ileten sanayicinin alüminyum profil üreticisi olduğunu belirtirsem, talebinin ne kadar iyi niyetli olduğunu anlayabilirsiniz.
Poşet ilk adımdı, sebze-meyve kasası ikinci, profil üçüncü olacak ve kaçınılmaz olarak arkası gelecektir. Karşı durmazsak, bugün marketçilerin plastik poşet parayla satılsın dediği gibi cam üreticisi plastik şişe-bardak, mutfak eşyası yasaklansın, metal mobilyacı plastik sandalye yasaklansın, metal borucu plastik borular yasaklansın diyerek kampanya başlatacaktır. Çünkü burada hedef alınan sadece poşet değil Plastiktir aslında…
Çünkü plastik sektörü son 50 yıldır sürekli büyüyor, genişliyor ve ahşap-metal-cam diğer tüm geleneksel malzemelere ucuz, sağlam, sağlıklı alternatifler üretiyor. Ancak bizim de eksiklerimiz var. Yüzde 95’imiz KOBİ. Arkamızda ne devasa cam tekelleri, ne milyar dolarlık çelik kartelleri var. Bu nedenle birlik olmalı ve sesimizi çoğaltmalıyız, “ben başka bir şey üretiyorum beni ilgilendirmiyor ki” dememeliyiz.
Sektörümüzün duyarlılığını göstereceğimiz bu toplantıya katılım durumunuzu Vakfımızdan Uğur Aktel'e (pagev@pagev.net.tr, 0212 425 13 13) bildirebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Yavuz EROĞLU
PAGEV Başkanı
PROGRAM
Tarih/Yer: 14 Şubat 2019, Perşembe/Sheraton Ankara Hotel&Convention Center
(Yol tarifi için lütfen tıklayınız.)
Adres: Kavaklıdere Mahallesi, Şht. Ömer Haluk Sipahioğlu Sk., 06700 Çankaya/Ankara
10.00: Kayıt ve Kahvaltı
11.00: PAGEV Başkanı Yavuz EROĞLU
11.15: Çevre Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR
11.35: Sektörün Görüşlerinin Alınması
13.00: Değerlendirme ve Yol Haritasının Belirlenmesi
13.30: Kapanış
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu'nun Çözüm Önerileri Videosunu izlemek için tıklayınız.
Ücretli Plastik Poşet Uygulamasıyla İlgili Çözüm Önerileri Raporumuz için tıklayınız.
Kanal D Haber'de yayınlanan PAGEV Toplantısı Haber Videosunu izlemek için tıklayınız.