Cargill, 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı ile çiftçilerin verimi yüzde 26’ya varan oranda arttı

1000 Çiftçi 1000 Bereket ikinci yılında kapsamını mısırın yanına ayçiçeği ekleyerek genişletirken, 12 ilde 1.175 çiftçiyi programa dahil etti.

Cargill, 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı ile ülkemizdeki çiftçilerin verimliliği ve refahını artırmak üzere çalışmayı sürdürüyor. Program kapsamında ekimden hasada kadar eğitim, dijital tarım araçlarına erişim ve tarlalarına özel danışmanlık hizmeti alan çiftçiler, yüzde 26’ya varan oranda verim artışı elde ettiler. Program ikinci yılında kapsamını mısırın yanına ayçiçeği ekleyerek genişletirken, 12 ilde 1.175 çiftçiyi programa dahil etti.

1000 Çiftçi 1000 Bereket programı, çiftçilerin verimini artırmak, geçim kaynaklarını güçlendirmek, tarımda sosyal ve dijital dönüşümü gerçekleştirmek ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla 2019 yılında hayata geçirildi. İkinci yılında ayçiçeği çiftçilerini de programa dahil ederek kapsamını genişleten 1000 Çiftçi 1000 Bereket, 12 ilde 70bin futbol sahası büyüklüğüne denk gelen bir alana etki etti. Tarım ve gıda alanında Türkiye’de ilk kez sosyal etki hesaplaması yapılan program olma özelliği de taşıyan 1000 Çiftçi 1000 Bereket’e, 2020 yılında yapılan her 1 TL’lik yatırımın, 2,78 TL değerinde sosyal getirisi olduğu görüldü. Böylece programın sosyal getirisi bir önceki yıla göre de 2,53 TL’den 2,78 TL’ye yükselmiş oldu.

Bugün gerçekleştirilen çevrimiçi basın toplantısında konuşan Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, sezon başında yüzde 15 olarak belirledikleri verim artış hedefini aşarak, program kapsamındaki çiftçilerin %26’ya varan oranda verim artışı elde ettiklerini açıkladı.

Cargill, İTÜ, PAGEV iş birliğinde 1000 Çiftçi 1000 Bereket Projesi: "Tarlada Sıfır Atık Yönetimi" videosu için tıklayınız.

Tarakçıoğlu konuşmasında şunları söyledi: “Bu program Cargill’in, çiftçilerin refahını artırmak üzere gerçekleştirdiği projelere güzel bir örnek teşkil ediyor. İki yılda toplam 2.200’ü aşkın çiftçinin hayatına dokunduk. Üçüncü yılımızda kanola çiftçilerini de dahil ederek, programımızın etki alanını daha da genişleteceğiz. Aynı zamanda ‘Tarlada Sıfır Atık Yönetimi’ projesini hayata geçirdik. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi projesinde Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu yönetiminde ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) iş birliğinde, tohumdan ürüne yaşam döngüsü atık sorununa çiftçi lehine kolaylaştırıcı çözüm için çalıştık.” Çiftçilerin bilgi birikimi ve yerel deneyimlerinin bilim ile harmanlanmasıyla, dijitalleşme konusunda da önemli adımlar atıldı. Çiftçiler dijital toprak analizi, meteoroloji & sulama ve tahmin istasyonu, uydudan tarla sağlığı takibi gibi dijital tarım araçlarından faydalandılar. Tarlaya özel sunulan doğru sulama, gübreleme ve ilaçlama programına uyan çiftçiler, hastalık riskini azaltıp toprak kirliliğinin de önüne geçti. Program sayesinde verim artışının yanı sıra kaynak tasarrufu sağlandı. Bu da çiftçilerin maliyetlerine de olumlu şekilde yansıdı.

1000 Çiftçi 1000 Bereket programı, sürdürülebilirlik performansını ve yarattığı etkiyi daha kapsamlı bir şekilde paylaşmak üzere ilk İlerleme Raporu’nu yayınladı. Bu rapor, programın kaydettiği ilerlemeyi ve uzun vadeli değerini ortaya koymak ve değerlendirmek üzere, finansal olmayan veriler sağlıyor. Raporda, çeşitli kurum ve kuruluşlarla, programa katılan çiftçilerin görüşleri yer alıyor. Türkiye’de en geniş katılımla paydaş görüşlerine yer verilen raporlar arasında yer alan 1000 Çiftçi 1000 Bereket İlerleme Raporuna 1000ciftci1000bereket.com adresi üzerinden ulaşmak mümkün.

Online gerçekleşen basın toplantısında tanıtım videosunun ilk gösterimi gerçekleştirildi. Proje ile ilgili konuşan Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu; “Sürdürülebilir tarımda arazi, su, enerji ve atık yönetimi mevcut en iyi tarımsal mekanizasyonun kullanımı bitki koruma ürünü, gübre gibi girdilerin teknik doğru miktarlarda tüketilmesiyle çevreye ve iklim değişimine olumsuz etkiler en aza indirilerek insan ve doğa sağlığı dostu tarım başarılabilir. Tarlada atık yönetimi, yerli hammadde atığa yeşil ekonomide katma değer ve istihdam yaratmanın en önemli aşamasıdır. Projemizde tohumundan ürüne yaşam döngüsü atık sorununa çiftçi lehine kolaylaştırıcı çözüm için çalıştık” dedi.

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ise proje ile ilgili olarak “Bugün tarlalarımızda kullandığımız damla sulama sistemleri, sera örtüleri, çuval ve bidonlar plastiklerden üretiliyor. Türkiye’de hızla büyüyen, ekonomimize büyük katkı veren plastik sektörünün çatı kuruluşu olan PAGEV’in en önemli konularından bir tanesi de plastiklerin hayata kattığı artıların yanı sıra atık olduktan sonrada geri dönüştürülerek tekrar ekonomiye kazandırılmasıdır. Dünyanın ve insanlığın geleceği için önem arz eden gıda üretimi ve bu üretimde başrolde olan çiftçilerimizle birlikte tarladaki atıkların geri dönüşümü konusunda çalışıyoruz. PAGEV olarak paydaşlarımız Cargill, İTÜ ve İTÜNOVA ile birlikte 1000 Çiftçi 1000 Bereket projesi kapsamında Tarlada Sıfır Atık Yönetimi programı ile yeni bir model oluşturuyoruz. Bu modelde ki amacımız sürdürülebilirliği sağlamak, kaynakların daha verimli kullanılması ve daha iyi bir atık yönetimi oluşturulmasıdır. Hedefimiz, çiftçilerimizin atıklarını belirli dönemlerde ortak alanlarda toplamaları ve bu alanlarda biriken atıkların mevzuata uygun bir şekilde alınarak geri dönüşümün sağlanmasıdır” dedi.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5