Hammadde fiyatlarına %150 zam yapan kartel yapıdaki petrokimya şirketlerine karşı “Alımı Durduralım” çağrımız sonuç verdi. Boykotumuzla ortalama yüzde 15 gerileyen hammadde fiyatlarıyla, kartelin kasasına girecek 180 Milyon Dolar üreticilerimizin cebinde kaldı.
Plastik sektörü olarak hepimizi olumsuz etkileyen hammadde fiyatlarına karşı ortaya koyduğumuz duruş sonuç getirdi, hammadde fiyatlarındaki astronomik yükseliş yerini düşüşe bıraktı. OPEC benzeri kartel yapıya sahip petrokimya şirketlerinin, arzı çeşitli bahanelerle kısıp hammadde fiyatlarının dolar bazında ortalama %150'den fazla zamlanmasına karşı çıkarak, PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun yaptığı “boykot” çağrısı ardından yurt içi piyasadaki alımlar durma noktasına geldi. Rakamlara bakıldığında kartele yönelik boykot çağrımıza firmalarımızın disiplin ve özveri ile geniş katılımını gözlemledik. Boykota başladığımız Mart’ın ikinci yarısı sonrası hammadde fiyatları kısa sürede ortalama %15 geriledi. Türkiye’nin aylık plastik hammadde kullanımının ortalama 600.000 ton olduğunu göz önüne aldığımızda ortaya çıkan yüzde 15’lik fiyat düşüşünün, aylık karşılığı 180 Milyon Dolar. Özetle fiyatlardaki düşüşten kaynaklanan 180 Milyon Dolar, kartelin kasasına gireceğine üreticilerimizin cebinde kalmış oldu. Fiyatlar hala düşmeye devam etmekle birlikte geçen hafta başı itibariyle yurtiçi hammadde piyasasındaki düşüşler aşağıdaki tabloda verilmiştir.
*ChemOrbis, 29.04.2021 tarihini kapsayan veridir.
FİYATLAR ÇAKILACAK
Dünyada plastik hammaddelerinin en büyük ithalatçısı olan Çinli ve Türk plastik üreticileri, kartel zamlarına karşı ortak akılla hareket edip boykot kararı aldılar. 20 Nisan tarihli basın toplantısında Çin Sanayi Bakanlığı Yetkilisi Huang Libin, emtia fiyatlarının uzun vadeli artışlar görmeyeceğini ve piyasada panik alımların ve stoklamanın önüne geçileceğini açıklayarak Çin devletinin de spekülatif fiyat balonun söndürülmesinde aktif duruş sergileyeceğini ortaya koydu. Nitekim Haziran’dan itibaren dünyanın en büyük hammadde ithalatçısı Çin’de yeni petrokimya tesisleri üretime başlayacak ve Çin’in birçok hammadde türünde ithalatı çok büyük oranda düşecek. Örneğin polipropilen ithalatının yüzde 57 düşmesi bekleniyor. Dünya talebinde yüzde 6’lık artış olacağı senaryosu altında Çin’de yeni polipropilen üreten petrokimya tesislerinin devreye girmesiyle, bu ülkeye ihracat yapan Güney Kore, Singapur, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Tayland, Hindistan, Japonya, Vietnam ve Malezya’nın elinde ciddi miktarda arz fazlası polipropilen oluşacak. Bu durum diğer birçok hammadde türü içinde geçerli, yani Haziran ayından itibaren hammadde bollaşacak ve böylece dünyada fiyatlar düşmeyecek, deyim yerindeyse adeta çakılacak.
Boykot Kararının Fiyatlara Etkilerini yansıtan Rapor için Tıklayınız.
BOYKOTUMUZ SÜRECEK
Boykot sürecimiz, 3 Mart’ta düzenlediğimiz “Hammadde Fiyat Artışlarına Karşı Çözüm Önerilerimiz” toplantısında başladı. Burada Çinli plastik üreticileri ile boykot için görüşmeler yaptığımızı duyurduk. Ardından 15 Mart’ta Çin, kendi yarıyıl tatilinden döndü ve 20 Martta PAGEV Genel Kurulu’nda oy birliğiyle boykotun kabulü gerçekleşti. Elzem olmadıkça hammadde almayacağız ve boykota Haziran ayına kadar devam edeceğiz. %15’lik düşüşü önemsiyoruz ancak %150 artan fiyatlara göre henüz işin başındayız. Astronomik zamlardan dolayı zora girip şalter kapatan firmalarımız fiyatların düşüşe geçmesiyle umutlandılar. Boykota devam edeceğiz ve şalter indirmiş KOBİ’lerimizi tekrar üretime döndüreceğiz.
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan Hammadde Düşüş haberini okumak için tıklayınız.
KORUMA ÖNLEMLERİ
Sanayiciler olarak bu mücadeleyi verirken, PETKİM’in hammaddeyi sadece iç piyasaya yönlendirerek, ihracatı durdurması ve yurt içi piyasadaki arz sıkışıklığını azaltma yönünde katkı vermesini istedik. Hazine Bakan Yardımcımızın huzurunda bir araya geldiğimiz PETKİM yönetimi, polietilen üretimlerinin dörtte birini yani yüzde 25’ini ihraç ettiklerini, bunu da yurt içi satış fiyatlarının altında yaptıklarını ifade ettiler. Toplantı sonrasında kamuoyuna ihracatı azaltacaklarını açıkladılar ama biz bu açıklamayı da yeterli bulmadık. PETKİM’in daha şeffaf şekilde rakam paylaşmasını istedik. Hammaddelerin ithalatında uygulanan referans fiyat, gözetim, antidamping gibi vergi ve koruma önlemlerinin sıfırlanmasını istedik ki bunun için de Ticaret ve Sanayi Bakanlıklarımızla görüşmeler yaptık. Özellikle PETKİM’in, ‘Ortadoğu’dan düşük fiyatlı hammadde Türkiye’ye girmesin’ diye açtığı antidamping soruşturmasının, plastik sektörünün içinde bulunduğu şartlar göz önüne alınarak, kabul edilmemesini talep ettik. Süreç boyunca düzenli görüşmeler yaptığımız Ticaret Bakan Yardımcımız, somut çözümler konusunda ilerlediklerini belirttiler ki bunu acilen bekliyoruz.
Sabah Gazetesi'nde yer alan Hammadde Düşüş haberini okumak için tıklayınız.
UZUN VADELİ ÇÖZÜM PROJEKSİYONU
Hammadde fiyatlarındaki spekülatif fiyat balonun sönmesi için yurt içi ve yurt dışında verdiğimiz mücadelenin yanında ayrıca üreticilerimize, mümkün oldukça geri dönüştürülmüş hammadde kullanılması çağrısı da yaptık. Hammadde zamlarında yangını söndürecek kısa vadeli çözüm önerilerimizin yanı sıra uzun vadeli projeksiyonumuzda ise Türkiye Varlık Fonu’nun, üzerinde somut çalışmalar yaptığı yeni petrokimya tesisi yatırımına öncelik verilmesi için kamu ve kamuoyunda gerekli çalışmaların yapılması için çalışıyoruz.
Boykot Kararının Fiyatlara Etkilerini yansıtan Rapor için Tıklayınız.
Hammadde Fiyatları Ne Olacak? İpuçlarını içeren Rapor için Tıklayınız.
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan Hammadde Düşüş haberini okumak için tıklayınız.
Sabah Gazetesi'nde yer alan Hammadde Düşüş haberini okumak için tıklayınız.