Türkiye’deki tüm İhracatçı Birlikleri, bir “oldu-bitti” ile ihracatçının zararına olacak şekilde küçük parçalara bölünmek isteniyor. Bu bölünmeyle; hem ihracatçıdan yapılan kesinti artacak, hem de birliklerimizin temsil gücü zayıflatılacaktır.
Peki Bunu Kim ve Niçin Yapıyor?
Türkiye’deki toplam 60 İhracatçı Birliğinde, önümüzdeki Nisan ayında seçimler yapılacaktır. Toplam 60 İhracatçı Birliği Başkanından 41’nin “2 Dönem” kuralı sebebiyle kanunen koltuklarını bırakması gerekiyor. Seçime altı ay kala koltuktan kalkmak istemeyen bazı başkanlar, başkanlık yolunun tekrar açılabilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Mahkeme bu isteklerini reddetti. Böylece tekrar başkanlık yolları kapanmış oldu.
Ancak başkanlar, mahkeme kararı ve tüm kuralları hiçe sayarak arkadan dolanıp yeniden başkan olma arayışına girdi.
Bu amaçla, İhracatçı Birliklerinde Toplam 26 olan sektörü bölerek 42 küçük parçaya ayırmak ve bu şekilde oluşan yeni birlikler sayesinde Başkanlıklarına devam etmeyi amaçlamaktalar.
Örneğin; Plastik Sektörününde içinde bulunduğu Kimya İhracatçıları Birliği (İKMİB), 15 Milyar Dolarlık ihracat yapan bir birliktir. Ülkemizin en çok ihracat yapan birlikler arasında ikinciliğe kadar çıkmıştır. Bölünmeyle güçlü birliklerimiz, küçük birlikçikler haline gelecektir.
Birliğimiz İKMİB 7-8 parçaya bölünürse, her parçanın geliri neredeyse 5-6 kat azalıyor. Masrafları aynı kalan ama geliri 4 kat azalan bu Birliğin ihracatçıya fayda üretmesi bir yana ihracatçılardan yapacağı kesintiyi arttırması kaçınılmaz olacaktır.
Konu hakkında Bloomberg TV'deki özet açıklamımız için lütfen tıklayınız.
Bölünmeyi savunanlar; yıllardır başkanlıklarını yaptıkları Birliklerin içinde tüm alt sektörlere hizmet etmek zorundayken, bugün birlikleri bölersek alt sektörlere daha iyi hizmet ederiz diye ihracatçıyı yanıltamaya çalışıyorlar.
Kendi bünyelerindeki bazı Yönetim Kurulu üyeleri ve dernekler üzerinden, birlikler bölünüp farklı isimler altında yeni ihracatçı birlikleri kurulsun diye dilekçelerle imza toplamaktadırlar. Bu dilekçeler ihracatçının zararınadır ve kesinlikle imzalanmamalıdır.
Yine bu gruplar üzerinden sanki ihracatçılar bunu istiyormuş gibi bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Ancak ihracatçının kendi zararına olacak birşeyi istemesi akla mantığa uygun değildir.
Nitekim TOBB Meclisimizde, İKMİB’in bölünmesi gündeme gelmiş ve yapılan oylama sonucunda birliğin bölünmesini sadece 2 üye kabul etmiştir. İşin düşündürücü yanı, başkanlığını yaptığı birliğin bölünmesini isteyen oyu bizzat İKMİB Başkanının vermiş olmasıdır.
67.000 ihracatçının sorunlarını çözmek için hizmet etmesi gereken İhracatçı Birliklerine, kimse şahsi koltuk hesabıyla zaman kaybettirmemelidir.
Sizleri doğru bilgilendirip; ihracatçıya ekstra maliyetler oluşturmak yerine kaynaklarını verimli kullanarak iş yapan, kendini şikayet değil çözüm makamı gören, temsil gücü yüksek, vizyoner İhracatçı Birliklerine dönüşüm için her türlü olumlu katkıyı vermeye devam edeceğiz.
Saygılarımla,
Yavuz EROĞLU
PAGEV Başkanı
TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanı
Konu hakkında Bloomberg TV’de özet açıklamamız
Neden İKMİB'i böldürmemeliyiz?