Avrupa Birliği Komisyonu, Fransa’nın tek kullanımlık plastik ürünlere yasağını “yersiz ve orantısız” olarak niteledi!

Fransa hükümeti, 1 Ocak 2020’den sonra kullan-at plastik bardak, tabak, çatal, bıçak türü ürünlerin satışına sınırlama getiren bir tebliği meclisten geçirmiş ve Fransa’da 2020’den sonra sadece Plastik dışı veya biyobazlı plastiklerden üretilen veya kompostlanabilir türdeki biyoplastiklerden elde edilen kullan-at tipi ürünler satılabileceğini duyurmuştu. Tebliğin Fransa’ya ve Fransa’nın eski sömürgelerine ihracat yapan Türk plastikçilerimizi olumsuz etkileyeceğini belirterek harekete geçen PAGEV, süreci AB’deki Plastik Sivil Toplum Kuruluşu EUPC ile iş birliği içinde yakından takip ederek, Avrupa Birliği nezdinde ve uluslararası plastik kuruluşları platformlarında ciddi bir mücadele vermektedir.

Fransa’nın bu kararının 2020 yılından itibaren uygulanması halinde Türkiye’nin yıllık kaybının 30 Milyon Doları bulması bekleniyor. Olayın farklı bir boyutu ise 500 milyon dolarlık Fransız pazarının diğer AB ülkelerindeki plastikçilere de kapanacak olması.

PAGEV, söz konusu tebliğin uygulanmaması için hem Türk plastikçiler, hem de Yönetim Kurulu üyesi olduğu Avrupa Birliği Plastik Üreticileri Derneği (EUPC) adına AB Komisyonuna başvurular yapmıştı. Şikayetleri değerlendiren Avrupa Komisyonu Sanayi, İç Pazar ve Girişimcilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hans Ingels, konuyu AB Komisyonu gündemine taşıdı. AB Komisyonu, Fransız makamlarından, Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (Efsa) BPA hakkındaki görüşünü yayımlayana kadar yasağı ertelemesini "kuvvetle önermiş", ancak Fransa bunu reddetmişti. Efsa'nın Ocak 2015'te yayımlanan bilimsel görüşünde BPA'ya maruz kalma düzeylerinin, insan sağlığı üzerinde hiçbir risk oluşturmadığı belirtilmişti.

AB Komisyonunda yapılan değerlendirmeler sonucunda Fransa’nın 2020’de uygulamaya koymayı planladığı yasağın “tam anlamıyla orantısız ve yersiz olduğunu ayrıca Fransa iç pazarında, AB ülkeleri ve diğer ülkeler arasındaki ticari ilişkilerde ciddi bir yasal belirsizlik yarattığı” saptanmıştır.

EUPC Yönetim Kurulu Üyesi olan PAGEV Başkanı Yavuz EROĞLU konuyu AB gündemine taşımıştı. Nitekim Eylül 2016’da yaptığı açıklamada bu kararın Avrupa Birliği’nin tek pazar özelliğinin ortadan kalkmasına kadar gidebileceğini belirtmişti.

Eroğlu, o tarihte yaptığı açıklamada, “Fransa Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, AB üyesi diğer ülkelerin kabul etmediği bu yasaklama kararını, AB’nin onayı olmadan almıştır. Bu karar uygulanırsa 2020 yılından sonra Almanya’da üretilen bir plastik bardak artık Fransa’ya satılamayacak, dolayısıyla Avrupa Birliği’nin temeli olan malların serbest dolaşımı ilkesi sekteye uğrayacak. Ayrıca diğer AB ülkelerinin kabul etmemelerine rağmen, Fransa’nın bilimsellikten uzak olarak aldığı bu siyasi karar, doğru bir şekilde anlatılmazsa “Plastik Ürün Karşıtlığına” dönüşme riski de taşıyor. Bu sebeple PAGEV’in yanı sıra İcra Kurulu üyesi olduğumuz Avrupa Birliği Plastik Üreticileri Derneği (EUPC) olarak da Avrupa Komisyonuna bu tebliğin uygulanmaması için gerekli başvuruları yaptık. Mücadelemiz karşılık buldu ve Avrupa Komisyonu şikayetimizi değerlendirerek gündemine aldı. Avrupalı Plastik Derneklerine ev sahipliği yaptığımız İstanbul Plastik Zirvesi ve imzaladığımız Deklarasyon çerçevesinde Avrupa’nın en büyük ikinci üreticisi ve AB’de ‘öncü’ ülke olarak sektörümüzün menfaatlerinin korunması için çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

Bugün gelinen nokta; konunun AB çevrelerinde de aynı kaygı ile takip edildiği ve AB’nin tek pazar özelliğinin kaybolmaya başladığının da göstergesi oldu.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5