Üyemiz Dioki Petrokimya'nın Adana’daki Tesislerinin Teknolojisini Çin Satın Almak İstiyor

Petrokimya firması Dioki’nin Hırvatistan’dan ithal edip yenilediği ve fabrikasında kullandığı teknolojiyi Çinli bir firma almak istiyor. Anlaşma olursa, ülkemizden ilk kez bu boyutta bir yapının teknolojisi ihraç edilmiş olacak.

Petrokimya şirketi Dioki’nin Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’ndeki (TAY-SEB) fabrikasında kullandığı teknolojiyi Çinli bir firma satın almak istiyor. Sadece proje satışından, yazılım ve makine kurulumuna kadar seçeneklerin görüşüldüğü süreç anlaşma ile sonuçlanırsa, Türkiye’de ilk kez bu boyutta kompleks bir yapının teknolojisi ihraç edilmiş olacak.

Dioki Petrokimya Sanayi A.Ş.’nin CEO’su A. Sefa Küçükboyacı, fabrikayı 2015 yılında Hırvatistan’da atıl durumdayken şu anda tesisin genel müdürlük görevini yürüten Ümit Düngel ile birlikte satın alarak, tırlarla Adana’ya taşıdıklarını ve sistemde yüzde 35’e yakın modifikasyon yaptıklarını söyledi. Hırvatistan’dan makine ve ekipman getirdiklerini, burada yazılımlarını güncelleyerek, elektronik kontrol sistemi kurduklarını ve üretimi “kendi geliştirdikleri reçeteler ve sistem” ile gerçekleştirdiklerini anlatan Küçükboyacı “Toplam 28 milyon dolarlık bir yatırım ile oluşturduğumuz fabrikada yılda 60 bin ton katı polistiren ve 18 bin ton genleşebilir polistiren üretim kapasitemiz var” bilgisini verdi.

Çinli firma ile görüşmeler devam ediyor.

Yaklaşın 100 kişiyi istihdam ettikleri tesiste, yılda 60 bin ton polistiren üretip, ağırlıklı olarak 280 bin tonluk iç pazara ürün verdiklerini ve reaktörü dahil, tamamen yerli teknolojiye dayalı ikinci bir fabrika kurmayı planladıklarını açıklayan Küçükboyacı, “Biz ikinci fabrikanın projelerini hazırlarken yurt dışına teknoloji ihraç etme konusunda bir gelişme oldu. Çin’den büyük bir firma bütün makine, ekipman ve projeleriyle birlikte bizdeki fabrikanın aynısını kurmak için talepte bulundu. Görüşmeler devam ediyor. Teknoloji satabiliriz, sadece proje veya lisans satabiliriz, montaj ve mühendislik hizmetleri de dahil olmak üzere anahtar teslim de yapabiliriz. İşin kapsamı ve detayları önümüzdeki günlerdeki gelişmelere ve sürece bağlı olacak” diye konuştu. Sektördeki benzerlerine göre daha gelişmiş bir teknoloji kullandıklarını vurgulayan Küçükboyacı, “Tesisimizin daha komplike ve bu nedenle daha kaliteli polistiren üretimi yapabiliyor. Anlaşma sağlanırsa, Türkiye’deki böyle kompleks yapının bir yapının teknolojisini yurt dışına satan ilk biz olacağız. Olmasını bekliyoruz, ona göre rekabetçi fiyatlar vermeye çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Kaynak; Dünya Gazetesi

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3