TEMİZ SU İÇİN EN UYGUN ÇÖZÜM: PLASTİK BORU

850 bin tonluk plastik boru üretiminin yüzde 40’ını ihraç ediyoruz!

Bugün 7 milyara ulaşan dünya nüfusu ve iklim değişikliği doğal kaynakları eritmeye devam ediyor. Yakın bir gelecekte tüm dünyanın susuz kalabileceği konuşulurken; mevcut suyun verimli kullanımı ve kaliteli bir şekilde insanlara ulaştırılması da önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmalar dünyada her gün yaklaşık 6 bin çocuğun sağlıksız ve kirli sular yüzünden öldüğünü ortaya koyuyor. Bir milyardan fazla insan temiz içme suyuna erişemiyor. Öte yandan Asya ve Afrika ülkelerindeki kuraklık çığ büyüyor. İnsanlar, su kirliliği ile mücadelede en yüksek verimi sağlayacak ürünleri tercih ediyor. Bu doğrultuda yüksek enerji verimliliği, maliyet avantajı, dayanıklılığı ve taşıma kolaylığı ile plastik borular alternatiflerine göre bir adım öne geçiyor. PAGEV tarafından Türkiye ve AB plastik sektörüne kazandırılan plastik boru raporu, plastiğin hayatımızdaki vazgeçilmezliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), Avrupalı Plastik Derneklerinin başkan ve üst düzey yöneticileri buluşturduğu İstanbul Plastik Zirvesi’nde aldığı kararları uygulamaya başladı. Avrupa ve Türkiye’de plastiğin hayatımıza sağladığı faydaların kamuoyu ile paylaşılması hedefinden yola çıkan PAGEV, Türkiye ve dünyada yoğun bir şekilde kullanılan plastik borular ile ilgili çarpıcı bilgilerin yer aldığı raporlar serisinin ilkini hazırladı. Türkiye ve AB’de paylaşılan “Plastik Boru ve Su” başlıklı rapora göre, özellikle Avrupa, NAFTA ve gelişmekte olan Asya ülkelerindeki alt yapı yatırımları büyük bir plastik boru pazarının oluşmasını sağladı. Bugün dünya plastik boru kullanımı yılda ortalama yüzde 6-7 oranında artıyor. Atık su, drenaj, doğal gaz dağıtım şebekelerinin yenilenmesi ve inşaat sektöründeki gelişmeler plastik boru tüketimini olumlu etkiliyor.

Dünyada su kaynaklarının giderek azalması ve bu kaynakların verimli kullanılmasına duyulan ihtiyaç, suyun dağıtımı için yapılan çalışmaların önemini artırıyor. Suyu sağlıklı ve hijyenik yollarla ulaştırmak amacıyla etkin iletişim ağlarının kurulma zorunluluğu plastik boru sektörünün pazarını büyütüyor. Bu ihtiyaç ve gelişim, plastik boru üreten firmaların AR-GE çalışmalarını da artırıyor.

Türkiye, 2014 yılında 850 bin tonluk plastik boru üretti…

Türkiye’de plastik boru üretim kapasitesi 1,1 milyon ton civarında. Bu kapasitenin yaklaşık yüzde 60’ını yumuşak, yüzde 40’ını da sert borular oluşturuyor. Türkiye’de 2014 yılında 850 bin tonluk plastik boru üretildi. Aynı dönemde 23 bin tonluk ithalat yapılırken; 351 bin ton ihracat gerçekleştirildi. Yurtiçi plastik boru tüketimi ise aynı dönemde 522 bin ton olarak gerçekleşti. Buna göre Türkiye’nin toplam plastik boru üretiminin yüzde 40’ından fazlası ihraç edilirken; yurtiçi tüketimin yüzde 4’ü ithalatla karşılandı.

Türkiye 125’in üzerinde ülkeye plastik boru ihracatı yapıyor. En çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler sırasıyla; Irak, Rusya, Türkmenistan, Bulgaristan ve Azerbaycan.

Plastik boru ile yaşam kalitesini artırabiliriz…

Plastik borular sayesinde milyarlarca litre içme suyu tasarruf edilirken su, doğalgaz ve diğer günlük ihtiyaçlar daha ucuza sunulabiliyor. Su pompalarken harcanan elektrik azaltılabiliyor ve en önemlisi temiz suya ulaşılıyor, böylece yaşam kalitesi artırılıyor. Tarım sulama sistemlerine de uygun olan plastikler, kuraklığa alternatif çözüm üretiyor, sağlıklı ve doğal gıdalara ulaşmaya yardımcı oluyor.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Bugün dünya nüfusu 7 milyara ulaştı ve bu sayı giderek artıyor. Buna karşılık dünyanın su kaynakları yenilenemiyor ve dünya nüfusuna yetmiyor. Gelecek tahminlerinde dünyanın en büyük sorununun yaşam kaynağı ‘su’ olacağı yer alıyor. Su kaynaklarının çeşitli nedenlerle yok olduğu günümüzde birçok sorunla karşı karşıyayız. Susuzluk, kuraklık, açlık ve daha birçok sorun… Bu doğrultuda su kaynaklarının verimli kullanılması ve temiz suyun en kaliteli şekilde insanlara ulaştırılması hayati önem taşıyor. Plastik borular bu açıdan önemli bir görev üstleniyor. Plastik boru dünyada 55 yıldır kullanılıyor. Sağlam, esnek, çevreci olmaları, enerji verimliliği sağlamaları, maliyet avantajı, uzun süreli dayanıklılıkları ve taşıma kolaylığı gibi birçok avantaja sahip. Bu avantajlar sayesinde her sektörde kullanılabiliyor” dedi.

Eroğlu, “Türkiye’de kullanım alanları genişleyen ve farklılaşan plastik boruların; sahip oldukları avantajlar ile sadece içme suyu şebekelerinde değil, petrol ve doğal gaz şebekelerinden kanalizasyon sistemlerine, tarımsal sulamadan ısıtma sistemlerine kadar birçok sektörde kullanımı giderek artıyor.” diyerek sözlerini bitirdi.

Peki, neden plastik boruları tercih etmeliyiz?

  • Plastik borular, esnemez demir borulara göre çok daha dayanıklıdır.
  • Plastik boru hafifliği sebebiyle nakliye, elleçleme ve döşeme esnasında enerji tasarrufu sağlar. Pürüzsüz yüzeyleri sayesinde su pompalamak için gereken enerji düşer.
  • Alternatiflerine göre uzun kullanım ömrüne sahip olan plastik borular, ayrıca geri dönüştürülebilme özelliğiyle de yüzlerce yıl devam edecek bir yüksek sürdürülebilirlik düzeyi sağlar.
  • Plastik borular paslanma, aşınma, kimyasallar ve darbelere karşı metal borulara oranla olağanüstü derecede dirençlidir.
  • Doğru koşullarda döşendiğinde 100 yıldan uzun bir süre kullanılabilir.
  • Esneklikleri ve düşük ağırlıkları sayesinde kolayca döşenebilirler, dayanıklılıkları nedeniyle az bakım gerektirirler. Bu nedenle plastik borular kullanıldığı her yerde düşük maliyetli çözümler sunar.
  • İçme suyuna yönelik tüm boru malzemeleri ve ürünleri CEN standartlarına uygun şekilde test edilerek onaylanır. Gönül rahatlığıyla içme suyunda kullanılabilir.
  • Plastik boru malzemelerinin ısı geçirgenliği düşüktür.
  • Plastik borular çamur tahliyesinde de mükemmel bir iş çıkarır.
VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3