Çevre dostu bisikletler ile atıklara savaş açıyor
Günlük koşuşturma içerisinde bizi gideceğimiz yere hızlı ve kolay bir şekilde götüren motorlu taşıtları tercih ediyoruz. Bu nedenle çoğu zaman çevremizdeki birçok güzelliği keşfedemediğimiz gibi kirliliği de fark etmiyoruz. Hatta her bir yolcu için 271 gram karbon emisyonu üreten araçlar ve 101 gram karbon emisyonu üreten otobüsler ile hem çevreyi hem de insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyoruz. Bu sorunun önüne geçebilecek en önemli çözüm yollarından biri ise kilometre başına karbon emisyonunu 21 grama düşüren bisiklet kullanımını artırmak. PAGÇEV de çevreyi koruma misyonundan hareketle sürdürülebilir bir çevre ve geri dönüşüm için bisiklet kullanıcılarının artırılmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Bisiklet tutkunlarını çevrenin fahri elçileri olarak gören PAGÇEV aynı zamanda bu alanda gerçekleştirilen etkinliklere destek veriyor. İstanbul Beşiktaş’ta yapılan etkinlik ardından yurt sathında, yakın mesafelere bisikletle gitmeyi özendirecek etkinlikler gündemde.
Son dönemde tüm dünya ülkeleri hem çevre hem de insan sağlığı için bisiklet kullanımına yoğunlaşıyor. Bugün bir yolcu araçla 271, otobüsle 101 gram karbon salıyor. Bisiklet kullanıcıları ise kilometre başına sadece 21 gram karbon emisyonu üretiyor. Özellikle yakın mesafelerde bisiklet kullanımının artması; karbon emisyonlarını azaltıyor, obeziteyi önlüyor ve daha gürültüsüz şehirlerde yaşamaya imkan sağlıyor.
Sosyal alandaki olumlu katkılarının yanı sıra bisiklet kullanımın yaygınlaşması Türkiye gibi petrol benzeri yenilenemez kaynakları ithal etmek zorunda olan ülkeler için büyük bir tasarruf ve dış ticaret açığını azaltmak anlamına geliyor. Karayolu kaynaklı karbon salınımının yüzde 30’u aşan kısmı, karbon monoksitin ise yüzde 80’inin taşıt araçlarından kaynaklandığı düşünüldüğünde ciddi bir tasarruf imkanı sağladığı gözler önüne seriliyor.
Çevre misyonu çerçevesinde çalışmalar yürüten Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGEV’in (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı) Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi PAGÇEV karbon salınımı azaltarak, doğal kaynaklarımızın korunması için bisiklet kullanımı bilincini yaygınlaştırmak üzere verdiği desteği sürdürüyor. Daha önce Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü ve PAGÇEV işbirliği ile İstanbul’da düzenlenen 1000’lerce bisikletlinin katıldığı etkinlik sonunda PAGÇEV katılımcılara bisiklet hediye etmişti. Çevre misyonu çerçevesinde çalışmalar yürüten PAGÇEV, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan şehir içi yollarda bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri tasarımına ve yapımına dair yönetmelik sayesinde bisiklet kullanımında yaşanacak artışla karbon emisyonunun da azalacağına dikkat çekiyor.
Bakmak ile görmek arasındaki farkın en iyi bisiklet kullanırken anlaşılabileceğini belirten PAGÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, yaptığı açıklamada “Günlük hayatımızda bizi gideceğimiz yere en hızlı şekilde götürebilmesi için araba, otobüs gibi taşıtları kullanıyoruz. Bu koşuşturmanın ve hızın içerisinde etrafımıza dikkat etmeden yaşıyoruz. Oysa bisiklet, insanın çevresindeki güzellikleri ve yenilikleri görmesinin yanı sıra etraftaki düzensizliği ve kirliliği fark etmesini de sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre toplumun çevre duyarlılığı en yüksek kesimlerinden birini bisiklet kullanıcıları oluşturuyor. Tüm dünyada bisiklet kullanımı teşvik ediliyor. Bunun en güzel örneği İspanya’nın Sevilya kenti. Sevilya’da bisikletle ilgili düzenleme ve yolların yapılması ile sadece 3 yılda bisiklet kullanımı 10 kat arttı. Bu aşamada şehirde 120 km’lik bisiklet yolları sayesinde günlük 6 bin olan bisiklet yolculuğu 60 bine çıktı. Bu şehirde yapılan tüm seyahatlerin yüzde 10’a yakın bir kısmının bisikletle yapıldığı anlamına geliyor. İşin güzel yanı da bisiklet seyahatlerine başlayan yüzde 30’luk bir kısım da araç kullanımını bırakıp bisiklet sürmeye başlamışlar. Biz de bu örneği Türkiye’de hayata geçirebiliriz. Hatta geçtiğimiz günlerde bunun için önemli bir adım atıldı. Şehir içi yollarda bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri tasarımına ve yapımına dair yönetmelik yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik, hem sağlıklı ve çevre dostu bireylerimizin sayısı artıracak hem de çevre, sağlık ve kalkınmanın uyumla refahı getirdiği şehirlere doğru ilerleyişin güzel bir simgesi olacak” dedi.
PAGÇEV’in çevre misyonu çerçevesinde, çevreyi koruyan her türlü etkinliğin destekçisi olduklarını vurgulayan Yavuz Eroğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Bisiklet yollarının artmasıyla özellikle ambalaj atıklarının doğaya bırakılmasında en büyük rolü üstlenen insan faktörüne de büyük bir çözüm bulunmuş olacak. Çevre dostu bisiklet kullanıcıları bizim fahri üyelerimiz ve kaynağında ayrıştırma, geri dönüşüm ve ekonomik değeri de olan bu atıkların doğaya bırakılmasını engellemede en önemli destekçilerimiz. Bisiklet yollarının artması ve bisiklet kullanımın artmasını destekleyen bu yönetmelik ve diğer tüm çalışmaların en büyük destekçisiyiz. Sadece çevrenin değil insanların yaşam kalitesini de olumlu etkileyeceğine inanıyoruz.”