Plastik ambalaj sektörü ihracatla büyüyor!
Kullanım alanları ve tüketim oranları hızla artan plastikler, 16 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan ambalaj sektöründen aldıkları yüzde 35’lik pay ile liderliğini sürdürüyor. PAGEV tarafından hazırlanan rapora göre; plastik ambalaj üretimi 2015 yılının ilk yarısında miktarda 1,7 milyon ton, değerde 5,7 milyar dolar oldu. Yılın ilk yarısında iç pazarda beklediği potansiyeli yakalayamayan sektör rotasını ihracata çevirdi. Plastik ambalaj ihracatı, miktarda yüzde 10,2 artış ile rekor kırarak 386 bin tona yükseldi. Miktar bazındaki artışa rağmen,petrol fiyatlarındaki düşüş ve Euro-Dolar paritesi nedeniyle ihracat değer bazında yüzde 7,8’lik kayıpla 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dünyanın 150 ülkesine ihracat yapan plastik ambalaj üreticileri, 2015’in 6 aylık döneminde en fazla ihracatı Irak, İngiltere ve Almanya’ya yaptı. Irak,bir yıl aradan sonra tekrar ihracat pazarları listesinde liderliğe yükseldi.
Ekonomik ve sosyal gelişmeler ile birlikte değişen tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak ambalaj pazarı da hızla büyüyor. Ambalajlar ürünü dış etkenlerden koruyarak raf ömrünü uzatırken, tüketicilere hijyen ile taşıma kolaylığı sağlıyor.Bugün dünya ambalaj sanayi pazarı 700 milyar dolarlık büyüklüğe sahip ve sektör her yıl ortalama yüzde 3 büyüyor. Türkiye’de ise 16 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan ambalaj sektöründe ilk sırayı yüzde 35’lik pay ile plastikler alıyor. Ambalajların plastik sektörü üretiminden aldığı pay ise yüzde 40seviyesinde.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV),plastik sektörünün en önemli kalemleri arasında yer alan plastik ambalajların 2015 yılının Ocak-Haziran dönemindeki gelişimini ortaya koyan kapsamlı bir rapor hazırladı.
Plastik ambalajlar iç pazarda yerinde saydı…
Plastik ambalaj üretimi yapan yaklaşık 1 bin 700 firma, 2015 yılının ilk 6 ayında üretimlerini miktarda artırdı, ancak değerde düşüş yaşadı. Plastik ambalaj üretimi ilk yarıda geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktar bazındayüzde 1,4 artış ile 1 milyon 718 bin tona yükseldi. Üretim değer bazında ise yüzde 13,6 azalış ile 5milyar783 bin dolar oldu. Plastik ambalaj sektöründe yaşanan değer bazındaki azalma, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Euro/Dolar paritesinden kaynaklandı.
Plastik ambalajların yurtiçindeki tüketimi geçen yıl ile aynı düzeyde seyretti ve ilk yarıda miktarda 1 milyon 548 bin ton oldu. Yurtiçindeki tüketim değerde yüzde 13,9 azalış ile 5 milyar572milyon dolara geriledi. Yurtiçi tüketimin miktarda yüzde 14’ü, değerde ise yüzde 15’i ithalatla karşılandı.
Dünyanın 150 ülkesine plastik ambalaj ihraç ediyoruz…
Sektörün 2015 yılının ilk yarısındaki ihracatı miktarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2 artarak 386 bin tona yükseldi. İhracat değerde ise yüzde 7,8 düşüşle1milyar69 bin dolara geriledi. İlk yarıda toplam üretimin miktar bazında yüzde 22’si, değer bazında yüzde 18’si ihraç edildi.Dünyanın 150 ülkesine plastik ambalaj ihraç eden sektörün Ocak-Haziran dönemindeen çok ihracat yaptığı ülkeler; Irak, İngiltere ve Almanya olarak sıralandı.Plastik ambalaj sektörünün ilk yarıda dış ticaret fazlası miktarda yüzde 16,3 arttı.
Gıda ambalajlarının payı artıyor…
Ambalaj pazarının yüzde 54’ünü oluşturan gıda ambalajları, plastik ambalaj sektörünün de önümüzdeki yıllarda büyüme potansiyeli en yüksek alanı olarak değerlendiriliyor. Ailelerin küçülmesi, nüfusun yaşlanması, tüketici bilincindeki artış gibi birçok faktör gıda ambalajlarının önemini artırıyor.
Plastik ambalaj sektörü 2015 yılını miktarda artış, değerde düşüşile kapatacak…
Plastik ambalaj mamullerinde 2015 yılı sonundageçen yıla kıyasla miktar bazındaüretimin yüzde 3,4; ihracatın yüzde 6,9; yurtiçi tüketiminyüzde 2,6 ve dış ticaret fazlasının yüzde 12,4 artacağıön görülüyor. Değer bazında ise üretimin yüzde 10,1; ihracatın yüzde 9,1; yurtiçi tüketimin yüzde 10,1 ve dış ticaret fazlasının yüzde 9,6 azalacağı tahmin ediliyor.
Plastik sanayinin hızlı gelişimine paralel olarak plastik ambalajların günlük hayatımızın temel bir parçası haline geldiğini belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Ailelerin küçülmesi, yaşlı nüfusun artması, yaşam standardının yükselmesi ile birlikte sağlık kaygılarının artması gibi pek çok etken ambalaj sektörünün gelecekte önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna işaret ediyor. Plastikler özellikle gıda ambalajlarında tercih ediliyor. Düşük maliyet, taşıma kolaylığı, farklı üretim teknolojileri, hafiflik ve saydamlık plastik ambalajların tercih edilmesinin temel nedenlerini oluşturuyor. Diğer malzemelere göre daha kolay ve daha az enerji harcanarak geri dönüştürülebilmesi de plastik ambalajları avantajlı hale getiriyor” dedi.
Yavuz Eroğlu, plastik ambalaj sektörünün ilk yarıdaki performansını ise şu sözlerle değerlendirdi:“Plastik ambalaj üretimi ve ihracatımız geçen yıldan bu yana devam eden petrol fiyatlarındaki düşüş ve Euro/Dolar paritesinde değişiminin de etkisiyle değer bazında düşüşler yaşıyor. Yurtiçindeki plastik ambalaj tüketiminin geçtiğimiz yıl ile aynı seviyede kalması üretimi ihracata yöneltti. İlk yarıda sektör için en önemli gelişme Irak’ın tekrar ihracat pazarlarımız arasında ilk sıraya geçmesi oldu. Irak’ın yeniden yapılanma sürecine girmesi,en yakın komşusu olarak Türkiye için bir avantaj oldu. İnşaat plastiklerinden ambalaja kadar birçok ürünü tekrar ihraç etmeye başladık. Irak örneğinde olduğu gibi Suriye ve Mısır gibi pazarların dauzun vadede fırsata dönüşeceğini düşünüyoruz.Bizde bu pazarlardaki etkinliğimizi artırarak aktif bir rol üstlenmek niyetindeyiz. Değer bazında kayıplar yaşasak da plastik ambalaj sektörünün yılımiktarda yükseliş ile kapatacağını ön görüyoruz.”